BURGEMEESTER STUURT BRIEF AAN REGERING MET OPROEP ERKENNING LEED MOLUKKERS

GEMEENTE VOORST ► Ook de gemeente Voorst heeft een brief gestuurd aan de minister-president met de oproep het Molukse leed uit het verleden te erkennen. Gemeente Belangen vroeg hierom in een schriftelijke vraag.

Naar aanleiding van eerdere berichten in de media waarin 11 burgmeesters van gemeenten met een Molukse gemeenschap het nieuwe kabinet vroegen om het leed van Molukkers te erkennen, stelde Gemeente Belangen de vraag dit ook te doen, omdat Voorst niet één van de eerdere ondertekende was. In het kader van 70 jaar Molukkers in Nederland, vroeg de Molukse gemeenschap in Voorst recent middels een vlaggenactie aandacht voor de situatie. Ook eenmansfractie Lijst Arend stelde één schriftelijke vraag aan burgemeester Penninx: ”Waarom heeft u deze brief niet ondertekend?’’

NIET GEVRAAGD

Kort samengevat is in de raadsmededeling te lezen: ”De gemeente Voorst was niet op de hoogte van deze actie door de elf burgemeesters en is ook niet gevraagd om mee te doen. Daar zijn wij teleurgesteld over”, schrijft het college in de schriftelijke beantwoording. “Op 21 maart 2021 hoorden wij via de media dat deze actie was opgezet. Vervolgens heeft de burgemeester contact gehad met één van de burgemeesters van het initiatief. Hieruit blijkt dat de initiatiefnemers meerdere burgemeesters niet hebben gevraagd om te ondertekenen. Er is afgesproken om een concrete brief te sturen aan de minister-president waarbij het mogelijk is om het signaal te ondertekenen. Het concept van deze brief is nu ook aan de gemeente Voorst voorgelegd en door burgemeester Penninx ondertekend”. Daarmee sluit, tot groot genoegen van GB, de gemeente Voorst nu ook aan op de brief van de oorspronkelijke initiatiefnemers.

In de beantwoording op de vragen van GB is bovendien te lezen dat de gemeente Voorst met enkele sleutelpersonen uit de Molukse gemeenschap in gesprek is over mogelijke initiatieven in het kader van 70 jaar Molukkers in Nederland én in de gemeente Voorst.

Brief aan minister-president Rutte

Raadsmededeling met beantwoording schriftelijke vragen over 70 jaar Molukkers in Nederland

Schriftelijke vragen Gemeente Belangen

 

Reacties zijn gesloten voor dit artikel