GB VRAAGT GEMEENTE VOORST OM TOT ACTIE TE KOMEN VOOR ERKENNING LEED MOLUKKERS

GEMEENTE VOORST Elf burgemeesters hebben vorig weekend, middels een gezamenlijke brief, opgeroepen aan het nieuwe kabinet om meer aandacht te hebben voor het leed dat destijds de Molukkers is aangedaan toen ze naar Nederland kwamen. Voorst was niet bekend met dit schrijven. Gemeente Belangen heeft daarom het college van B&W gevraagd om ook de Molukse gemeenschap behulpzaam te zijn en aandacht te vragen voor hun verleden. Onderstaand lees je het verzoek in een schriftelijke vraag.

SCHRIFTELIJKE VRAAG

Onderwerp: Erkenning leed Molukkers

Geachte college,

Meerdere burgemeesters hebben afgelopen weekend, middels een gezamenlijke brief, het nieuwe kabinet opgeroepen om meer aandacht te hebben voor het leed dat destijds de Molukkers is aangedaan toen ze naar Nederland kwamen.

De burgemeesters staan stil bij het historische feit dat afgelopen zondag precies 70 jaar geleden de eerste Molukkers in Nederland aankwamen. Het ging om KNIL-militairen die in Nederlands Indië voor Nederland hadden gevochten. In de brief stellen de burgemeesters dat het het nieuwe kabinet zou sieren ‘te erkennen dat de wijze van ontvangst en opvang destijds in Nederland onwaardig is geweest’.

De Molukkers werden destijds in kampen gehuisvest. In Teuge zijn toen ook vele Molukkers gehuisvest. Hun verblijf zou tijdelijk zijn maar dat liep heel anders. Volgens de burgemeesters leeft hierover nog veel onvrede, ook bij jongere generaties, en zou het helpen als de regering het aangedane leed erkent. De brief is door elf burgemeesters ondertekend en is zaterdagavond 20 maart online gedeeld. Maandag 22 maart 2021 was de brief onder andere in de Volkskrant te lezen.

Ook onze gemeente kent een grote Molukse gemeenschap, die zich zondag nadrukkelijk liet zien met een vlaggenactie.

De gemeente Voorst is ten opzichte van de Molukse gemeenschap altijd behulpzaam geweest. Gemeente Belangen vraagt u ook nu behulpzaam te zijn en aandacht te vragen voor hun verleden. Omdat de brief van de 11 burgmeesters inmiddels gepubliceerd is en wij aannemen dat het te laat is om daar bij aan te sluiten, vragen wij u om op een andere, gepaste wijze te laten zien dat u bij de intentie ervan aan wil sluiten. Maar mocht aansluiten toch nog zinvol zijn, is dat wat ons betreft een prima optie. Onze voorkeur gaat ernaar uit dat u in samenspraak met onze Molukse gemeenschap tot actie komt.

Bent u hiertoe bereid en zo ja, wilt u ons (eventueel later, na het overleg) melden hoe u dit gaat doen?

Wij zien een antwoord op deze vraag graag binnen 3 weken tegemoet.

Twello, 25 maart 2021,

Bjorn van Ekeren (Gemeente Belangen)

 

UPDATE 26-3: Burgemeester Jos Penninx heeft inmiddels via Twitter laten weten dat hij niet bekend was met het initiatief en dat hij deze brief anders zeker had ondertekend. “Krijgt een vervolg”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten voor dit artikel