In Memoriam: Jack Lagerweij

 

Gemeente Belangen Voorst werd zaterdag opgeschrikt door het plotselinge overlijden van Jack Lagerweij, echtgenoot van oud-wethouder Margreet Lagerweij en vader van vier zoons, waaronder de huidige wethouder Arjen.

Jack had qua gezondheid een wisselvallig jaar maar na enkele ziekenhuisbezoekjes leek het juist weer beter te gaan. Begin dit jaar vertrokken Jack en Margreet naar het mooie Curacao, waar zij zo graag verbleven in hun eigen vakantiewoning.

Jack had een enerverend en intens leven: als geboren Wilpenaar was hij op jonge leeftijd erg goed met de kano: samen met trainer Karel Muys, Twellonaar Jan Wittenberg en Theo van Halteren viel hij op en was hij voorbestemd om naar de Olympische Spelen van 1964 in Mexico te gaan. Privé-omstandigheden weerhielden hem daarvan en dat is nu ook het ironische: de Olympische Spelen zijn net voorbij en de plaatselijke verkiezingen komen er aan: twee evenementen waar Jack bijzonder bij betrokken was. Trouw aan de zijde van wethouder Margreet, en altijd aanwezig en bereid om zich voor een ander in te zetten.

En dat zonder de aandacht te willen trekken: zo spoot hij tijdens de verkiezingscampagne van Gemeente Belangen een groot aantal Mini’s geel en wond hij de klok van de kerktoren in Wilp dagelijks op.

Toen hij daarmee stopte en veel dorpsgenoten hem wilden danken sprak hij: “Wat een gedoe, ik kom gewoon het uurwerk opwinden, zoals alle dagen”.

Kwamen de jongens midden in de nacht thuis of waren ze daar harde muziek aan het maken dan stond hij achter het fornuis om iets lekkers te maken; bij bijzondere gelegenheden op de Buitensociëteit op de Worp rookte hij zelf de zalm en deed restauratieklussen zoals alleen hij dat kon.

Vrij vertaald naar het “Veni, Vidi, Vici”: “Jack kwam, zag en maakte”

Wat zijn ogen zagen waren zijn handen al aan te maken met een bijzonder gevoel voor perfectionisme. Geen wonder voor een klokkenmaker en zo kreeg hij veel opdrachten, die specialisme vergden, zoals het maken van een Planetarium. Daarnaast ook een tegenstrijdigheid: je kon er thuis vallen over een boormachine, die er al maanden geleden was neergelegd.

Jack vertelde altijd vol verve over de restauratie van zijn schip, een klipper uit 1895 die ooit naar Berlijn was gevaren en die hij weer terug wilde halen naar Nederland. Bij de Sinterklaasintocht maakte zijn schip ”Vertrouwen” vast deel uit van de vloot van de Goedheiligman.

Eens namen Jack en Margreet het complete college van Burgemeester & Wethouders mee voor een congres in Friesland en Jack bakte dan een lekkere rib eye voor de gasten op het schip.

En nu was de tijd voor hem en Margreet aangebroken om meer te genieten van hun (klein) kinderen, hun huisje in Noord-Holland en dat op Curacao.

Hoe wreed kan leven dan een andere wending krijgen, zo tussen de Olympische Spelen en de gemeenteraadsverkiezingen in.

Jack, we gaan je missen ! Gemeente Belangen Voorst.

 

Geschreven door Edo Horstman

Reacties zijn gesloten voor dit artikel