Jongerencontracten: inperking van rechten van huurders of gelijke kansen op woonruimte?

Tijdens de behandeling van de Woonvisie Voorst in de raadsvergadering van 19 december heeft Gemeente Belangen getracht meer mogelijk te maken voor jongeren die op zoek zijn naar een sociale huurwoning. Een initiatiefwet uit de Tweede Kamer gaf uitkomt. Sinds 1 juli 2016 mogen woningcorporaties met jongeren tussen 18 – 28 jaar tijdelijke huurcontracten sluiten voor de duur van vijf jaar. Jongeren hebben weinig inschrijfduur en daarmee weinig punten gespaard bij IJsseldal Wonen. Veel jongeren in Voorst blijven daardoor noodgedwongen thuis wonen. Door middel van de jongerencontracten komen jongeren eerder in aanmerking voor jongerenwoningen tot een duur van vijf jaar. Dit biedt hen veel meer kans op een woning

Het invoeren van deze jongerencontracten bevordert de doorstroming in de sociale huur. Veel mensen die eenmaal in een sociale huurwoning wonen, stromen na stijging van hun inkomen niet of pas laat door naar een vrije sector huur- of koopwoning. Terwijl veel huurders in de leeftijd na 28 jaar wel vaak een flinke sprong in het inkomen maken en op een gegeven moment met hun inkomen niet meer ‘passen’ bij de sociale huurwoning waar ze wonen. Met dit hogere inkomen is het voor hen dan mogelijk om een woning te vinden in de vrije sector huur of een koopwoning.

De belangrijkste kritiek op jongerencontracten is de inperking van rechten van huurders. Het is natuurlijk zo dat huurders normaal gesproken onbeperkt in het huurhuis mogen blijven wonen. Gemeente Belangen vindt dit onwenselijk omdat mensen juist op een jonge leeftijd veel in het inkomen stijgen. Bovendien hebben jongeren op dit moment helemaal geen aanspraak op een sociale huurwoning vanwege de korte inschrijfduur. Tijdens de duur van het jongerencontract blijven jongeren punten door sparen bij de woningcorporatie IJsseldal Wonen.

Hieronder vindt u een radio gesprek met raadslid Robert Bosch van Gemeente Belangen en Chris Wolters van RTV Voorst. In dit radio gesprek legt Robert Bosch de voordelen van het invoeren van jongerencontracten uit.

Bijlage: Audio fragment met RTV Voorst

Reacties zijn gesloten voor dit artikel