Motie over kosten beheersen Tribuut krijgt brede steun uit raad

GEMEENTE VOORST ► De motie ”zorgen kosten beheersen Tribuut” waar Gemeente Belangen het initiatief voor nam is met 15 stemmen voor en 4 stemmen tegen aangenomen door de gemeenteraad van Voorst. Het CDA steunde de motie door hem mede te ondertekenen. Alleen de fractie van VVD/Liberaal 2000 stemde tegen. Onderstaand lees je het betoog dat Bjorn van Ekeren namens GB hield. Klik op deze link om de motie te lezen.

BETOOG TRIBUUT (uit de raadsvergadering van 14 juni)

Wij zijn blij met de toon in deze raadsmededeling. Dit stuk draait nergens op heen, heldere taal, daar houden wij van. Complimenten hiervoor. Het college uit haar zorgen over het feit dat Tribuut nu voor het tweede jaar op rij via begrotingswijzigingen extra structurele lastenverhogingen doorvoert. Ondanks dat de kostenstijging voor Voorst op dit moment beperkt blijft, maken wij net als het college ons zorgen of Tribuut voldoende grip heeft op haar financiën om haar lasten te beheersen.

Graag wil ik aan alle collega raadsleden toelichten dat GB zich ook zorgen maakt over de grote stijging van het bezwaarschriften en de grote groei van de proceskostenvergoeding.

Commerciële bedrijven dringen zich aan om kosteloos voor inwoners bezwaren te maken. Vaak levert het voor de inwoner een bijstelling op van enkele tientjes. Tribuut moet vervolgens bij ieder gegrond bezwaar van een “no cure no pay bedrijf” een proceskostenvergoedingen betalen oplopend tot € 750,- en dit is exclusief de ambtelijke personeelskosten. Het aantal bezwaarschriften van deze commerciële bedrijven neemt extreem toe en Tribuut betaald nu al 6 ton aan proceskostenvergoedingen aan deze bedrijven. De kosten van deze proceskosten komen op het bordje van alle belastingbetalers.

Collega raadsleden, GB hoopt dat jullie onze zorgen delen en dat wij samen via een motie een zienswijze kunnen indienen bij Tribuut. Daarom hebben wij een motie voorbereid die de zorgen van de gemeenteraad van Voorst naar voren brengt als een zienswijze en Tribuut dringend verzoekt zich optimaal in te zetten om de kostenbeheersing in de hand te houden en zo min mogelijk bezwaren te krijgen.

De motie is aangenomen met 14 stemmen voor. Wil je de digitale raadsvergadering van 14 juni terugkijken? Klik dan hier!

 

Reacties zijn gesloten voor dit artikel