Uit de Stentor: FRACTIEVOORZITTERS CLASHEN EN DAARNA SAMEN EEN BIERTJE

IN DE MEDIA ► Leuk om te lezen Voorstenaren en goed verwoord Robin! Vandaag verscheen in de Stentor het onderstaande artikel, wij delen het graag met je. VEEL LEESPLEZIER!

FRACTIEVOORZITTERS CLASHEN EN DAARNA SAMEN EEN BIERTJE

Opeens was het zover: sinds deze maand spelen Robin Hafkamp (Gemeente Belangen) en Emiel de Weerd (VVD-Liberaal 2000) een sleutelrol in de Voorster politiek. Ze zijn de kersverse fractievoorzitters van de twee grootste partijen in de raad. De een zit in de coalitie, de ander voert stevig oppositie. Harde woorden worden niet geschuwd. Is dat alleen voor de bühne of kunnen ze elkaar echt niet luchten of zien?

Meerdere avonden per week geven Robin Hafkamp (25) en Emiel de Weerd (40) ervoor op. Dossiers lezen, bellen met fractiegenoten en praten met bezorgde inwoners van de gemeente Voorst. Zelfs na een raadsvergadering nog op pad om een verkeerssituatie met eigen ogen te zien, schuwen de twee raadsleden niet. Na een paar jaar is de dynamiek van de gemeenteraad voor hen gesneden koek.

Afgelopen maand veranderde hun rol opeens. Bij Gemeente Belangen (negen zetels) vertrekt Robert Bosch naar Lochem, waar hij waarschijnlijk wethouder wordt. Hafkamp nam het fractievoorzitterschap van hem over. ,,Had ik zeker niet verwacht”, zegt hij via Zoom.

Niet veel later stelde Gerrit Schimmel (VVD-Liberaal 2000) zich niet meer verkiesbaar voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. De liberalen (vier zetels) kwamen uit bij Emiel de Weerd. ,,Het was geen ambitie, maar ik loop er ook niet voor weg. Ik vind dat je best met mensen mag clashen. Je moet elkaar dingen scherp kunnen vertellen, maar je moet daarna gewoon een biertje kunnen drinken.”

Nu de twee raadsleden in hetzelfde schuitje zitten, doen ze graag hun zegje over de toekomst van hun geliefde gemeente.

Waarom zijn jullie eigenlijk de politiek ingegaan?

Hafkamp: ,,Van jongs af aan heb ik interesse in bepaalde maatschappelijke thema’s. Om die reden ben ik ook bestuurskunde gaan studeren en bij de overheid gaan werken. Dit hangt daarmee samen. Het gaat mij niet per se om de politiek of het ambtenaar zijn.”

De Weerd: ,,Voor mij is dat wel een beetje hetzelfde. Wij zijn thuis ook wel van het directe en de discussies. Mijn opa was echt een heel rode rakker, maar ik heb een andere mening. Ik vond het heel leuk om daarover te praten. Hij was echt een PvdA-man.” Sarcastisch: ,,Ik sta daar wat genuanceerder in.”

,,Jan Oolman (oprichter van Liberaal 2000, red.) was voor mij wel een inspiratiebron. Ik vond het mooi hoe hij dat deed. Hoe hij het publiek kon spelen en het kon pakken. Toen hij vroeg of ik op de lijst wilde, heb ik gezegd: dat wil ik wel doen.”

Jullie zijn nog relatief jong. Hoe belangrijk is het dat er mensen van alle leeftijden in de raad zitten?

Hafkamp: ,,Of het nou de verhouding is in leeftijd, of in man-vrouw. Diversiteit kan sowieso een meerwaarde hebben. Emiel is relatief gezien niet zo heel veel ouder dan ik. Maar je weet dat mannen van 70 anders denken dan iemand die 25 of 40 is. Je maakt andere dingen mee. Neem alleen al het internet en de sociale media en hoe de jeugd daarmee omgaat.”

De Weerd: ,,Ik voel mezelf ook nog wel jong. Zeker in de raad. Maar ik word al 41. Bij ons in de fractie hebben we niet echt die jonge aanwas. Die missen we wel. Dat moet ik Gemeente Belangen wel meegeven, dat jullie het voor elkaar hebben gekregen om zoveel mensen op de lijst te krijgen.”

Heb je het gevoel dat je verschil maakt?

De Weerd: ,,Als oppositie is het lastig om het verschil te maken, maar ik heb wel het gevoel dat er een kentering in zit. Ik heb het initiatief genomen om met de oppositie samen op te trekken. Ik heb het gevoel dat we wel wat bereiken. Het probleem van de lokale politiek is ook: mensen hechten er weinig waarde aan totdat het dichtbij komt. Je merkt nu in de coronacrisis dat mensen meer meekrijgen wat er speelt. Dat zie ik als positief.”

Hafkamp: ,,Je ziet dat nu we digitaal vergaderen soms wel honderden mensen meekijken. Voor ons ligt het wel iets anders, omdat we oppositie zijn. Natuurlijk zijn er tegenstellingen, maar ik vind persoonlijk niet dat die uitvergroot moeten worden. Ik vind ook dat we met zijn allen kunnen samenwerken. Zeker in de situatie waar we nu in zitten.”

Toch zijn er vaak stevige discussies in de raad. Kunnen jullie elkaar daarbuiten wel in de ogen kijken?

De Weerd: ,,Ik heb daar geen last van, maar ik merk dat mensen er soms wel last hebben van hoe ik bepaalde dingen benader. Als mensen mij langer kennen, denk ik dat dat anders is. Er zijn wel inhoudelijk grote verschillen op dit moment. Zeker richting verkiezingen moeten mensen wel wat te kiezen hebben. En het moet ook duidelijk zijn waar de verschillen liggen.

,,Het loopt financieel al jaren gierend uit de klauwen. Wij proberen met voorstellen te komen om wat sturing te geven. Maar we lopen op tegen een betonnen muur. Dan wordt het afgewimpeld door weer de lasten te verhogen. Dat komt ook door de huidige vorm van de coalitie. Daar worden alle wensen van het lijstje van Gemeente Belangen gefaciliteerd.”

Stem jij alleen mee met wat de coalitie wil, Robin?

Hafkamp: ,,In het coalitieprogramma zit gewoon een aanzienlijk deel van het verkiezingsprogramma van Gemeente Belangen. Dus het is logisch dat wij meestemmen. Het verhaal over ‘moeten bezuinigen’ wil ik wel iets nuanceren. Tuurlijk moet je bezuinigen als het niet anders kan, maar op de lange termijn hebben mensen daar last van. Zeker in deze tijd, waarin mensen alleen maar vereenzamen of niet meer meekomen. Dat hebben we dit jaar ook aangegeven met de begroting. De situatie wordt wat nijpender, maar laten we alsjeblieft ons voorzieningenniveau nu zo laten.”

De Weerd: ,,Wij willen gewoon een gezonde gemeente die zelfstandig kan blijven. Acht jaar geleden zaten wij nog in het college. Sinds onze wethouder financiën Henk Bink er mee gestopt is, zitten we eigenlijk in een neerwaartse spiraal. Elk jaar worden er rode cijfers geschreven. En ik ben toch echt bang dat er dadelijk een grote schoonmaak gedaan moet worden.”

Dus Emiel de Weerd is over een jaar wethouder Financiën?

,,Die ambitie heb ik op dit moment niet.”

Jullie beginnen allebei over de moeilijke financiële situatie in Voorst. De gemeente is daarin niet uniek. Wat moet een volgend kabinet doen na deze verkiezingen?

Hafkamp: ,,De laatste jaren zijn we echt enorm in de steek gelaten door Den Haag als het gaat om het sociaal domein. In 2015 hebben we al deze taken op ons bordje gekregen, en heeft het Rijk gezegd: doe het maar met hetzelfde geld of zelfs met minder. Je ziet gewoon dat het in 80 procent van de gemeenten uit de hand loopt. Ik snap dat partijen zo vlak voor de verkiezingen niet zeggen: er gaat structureel geld bij. Maar ik denk dat het wel iets is waar over nagedacht moet worden. Er moet geld bij of er moeten systeemwijzigingen komen.”

De Weerd: ,,Ik ben het met je eens, Robin. Maar als je in Voorst kijkt naar PlusOV, daar krijgt een klein groepje mensen voor tonnen aan geld. En daar hebben we gevraagd naar maatwerk, maar dan krijgen we de uitleg van wethouder Vrijhoef (D66, red.) dat het niet kan. Je moet ook dealen met de situatie die er is. Wijzen naar Den Haag heeft weinig zin.”

,,Die coronacrisis kost heel veel geld. Op dit moment worden wij als gemeente Voorst daar prima voor gecompenseerd. Er komen echt veel gelden los. Het probleem is dat het straks betaald moet worden als het voorbij is. Wij hebben in de gemeente Voorst niets gedaan om structureel iets te doen aan onze kosten. Iedereen zit in de modus dat we meer geld krijgen uit Den Haag. Ik denk persoonlijk dat het mee gaat vallen. Want uiteindelijk moet er bezuinigd worden.”

Verwacht je wel iets uit Den Haag dan?

De Weerd: ,,Jazeker. We hebben landelijk gezien een klimaatbeleid afgesproken. Ik ben echt een voorstander van duurzame energie en heb zelf een energieneutrale woning gebouwd. Maar de snelheid waarmee het er nu doorheen gejaagd wordt… Kwaliteit moet boven snelheid gaan. We zijn nu echt onherstelbare schade aan het aanrichten. Daar maken we ons echt zorgen over. Ik hoop echt dat er een pas op de plaats komt. Dat de druk op de regio’s en gemeenten wat af zal nemen.”

Hafkamp (lachend): ,,Daar sluit ik me bij aan.”

Op wie gaan jullie over anderhalve week stemmen?

De Weerd: ,,Ik zal op Rutte stemmen.”

Hafkamp: ,,Voor mij is het helemaal niet handig om daarover te beginnen. We hebben natuurlijk een heel diverse fractie als het gaat om het politieke spectrum, en hetzelfde geldt voor de mensen die op ons stemmen. Dus is het goed dat ik namens de fractie spreek en niet namens een landelijke partij.”

 

Reacties zijn gesloten voor dit artikel