In december 2016 heeft Gemeente Belangen zich hard gemaakt voor jonge starters op de woningmarkt met betrekking tot jongerencontracten. Naast dat jongeren als starters moeilijk aan een sociale huurwoning komen blijkt dat een tweede stap maken in de wooncarrière een even zo groot. Gemeente Belangen verneemt steeds vaker in de Voorster samenleving hoe toewijzingen van nieuwbouw woningen op een niet transparante wijze tot stand komen.
Bij navraag bij enkele inwoners, die zich hadden ingeschreven voor een nieuwbouw woning in de gemeente Voorst, blijkt dat het onduidelijk is wat de criteria waren bij de toewijzing. Ook binnen het gemeentehuis kon er geen uitsluitsel gegeven worden. Mogelijk is voor makelaars financieel aantrekkelijker als inwoners van Voorst van koop- naar koopwoning verhuizen en hierop mogelijk aanstuurt bij de verkoop van woningen? Wanneer hierop aangestuurd wordt stokt dit de doorstroming van sociale- naar koopwoning.
Voor Gemeente Belangen is het ongehoord dat het voor inschrijvers van een koopwoning onduidelijk is welke criteria er zijn bij toewijzing. Daarnaast zijn volgens Gemeente Belangen loting of in ieder geval hele duidelijk criteria bij toewijzing nodig om dit transparant en eerlijk voor iedereen te maken. Hierdoor krijgt iemand vanuit de sociale huurwoning evenveel kans op een koopwoning als iemand uit een koopwoning.
Om een eerlijke en transparante woningmarkt te realiseren door middel van loting of duidelijke toewijzingscriteria heeft Gemeente Belangen in de raadsvergadering van 25 september een motie ingediend. Deze motie haalde een meerderheid door steun van PvdA-GL en D66. VVD-Liberaal2000 en het CDA stemden tegen deze motie. De motie en een artikel uit het Voorster Nieuws zijn hieronder te vinden.
Reacties zijn gesloten voor dit artikel